De Aziatische keuken kent verschillende varianten van loempia’s. Mijn recept is de Surinaams Javaans variant. Wat typisch is de vulling. Kouseband, taugé en gepluisde kipfilet. Ik ben dol op alle soorten loempia’s: Vietnamese, Indische, Javaanse en Chinese. Ik heb in mijn recept haricot verts gebruikt ipv kouseband.

Javaanse loempia

 

Javaanse Loempia
De Aziatische keuken kent verschillende varianten van loempia’s. Mijn recept is de Surinaams Javaans variant. Wat typisch is de vulling. Kouseband, taugé en gepluisde kipfilet. Ik ben dol op alle soorten loempia’s: Vietnamese, Indische, Javaanse en Chinese. Ik heb in mijn recept haricot verts gebruikt ipv kouseband.

Wat heb je nodig
Voor de deeg
3 eetlepels Zonnebloem olie
2 beker zelfrijzend tarwemeel
1 beker maizena meel
600 ml water
1 theelepel zout
Witte peper

Vulling
2 stuks kipfilet (ongeveer 500 gram)
2 pakken haricot verts
1 pakje taugé
1 ui
1 teen knoflook
3 stuks maggi blokjes ( kruimel de blokjes)
1 theelepel suiker
Snufje zout
Zwarte peper

1 ei om te smeren

Wat moet je doen


Leg de kipfilet in een pan met water en voeg snufje zout toe. Kook de kipfilet gaar en laat het afkoelen. Pluk ze in fijne sliertjes of hak ze grof in de hakmolen.

Snijd de knoflook en ui heel fijn. Verhit een scheutje olie in een pan. Frituur de ui tot ze mooi glazig zijn en voeg de knoflook toe. Vervolgens de maggi blokjes en suiker. Goed omscheppen met een houten spatel, doe nu de haricot verts erbij. Goed door de ingrediënten mengen en voeg de kip toe.

Wok ze 15 minuten totdat de kouseband gaar zijn. Op smaak brengen met witte peper. Voeg dan de taugé toe en wok ze 5 minuten mee. Draai het vuur uit en laat het afkoelen

Ondertussen


Voeg de tarwemeel en rijstmeel bij elkaar en meng het geheel met water tot een mooi beslag. Het beslag moet niet te dik zijn. Is het te dik voeg dan extra water toe. Op smaak brengen met zout en peper. Voeg 3 eetlepels olie bij het beslag om het bakken makkelijk te maken.

Verhit een pannenkoeken pan en bak de deeg om en om ( zoals je pannenkoeken bakt). Je maakt nu een mooi dun loempia deeg(vel). Laat de loempia vellen afkoelen om het vouwen makkelijk te maken.

De vellen niet te lang afkoelen anders wordt het droog en moeilijk om te vouwen. Ook niet warm vouwen anders breekt het vel.

Kluts het ei en neem een siliconen bakkwast. Verdeel 1 eetlepel groentevulling in het middel op loempia deeg. Smeer de zijkant met het ei en vouw het deeg tot een mooie rol.

Breng olie in de wok en frituur de loempia’s aan beiden kanten goudbruin. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Saus


Maal 1 teentje knoflook en 1 peper heel fijn in de hakmolen. Voeg 3 eetlepels suiker met een beetje heetwater om het suiker op te lossen. Maak nu de saus af met ketchup. Proeven en klaar is je saus.

Enjoy!

Tip


De kunst van een lekkere chilli saus zit in de ketchup. Persoonlijk vind ik Heinz merk veel lekkerder smaken.
Vind je het een beetje te veel handeling: neem gewoon de panklare chili saus.

Javaanse loempia

 

7 thoughts on “Javaanse loempia

  1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

  2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  3. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  4. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  5. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  6. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.