De Aziatische keuken kent verschillende varianten van loempia’s. Mijn recept is de Surinaams Javaans variant. Wat typisch is de vulling. Kouseband, taugé en gepluisde kipfilet. Ik ben dol op alle soorten loempia’s: Vietnamese, Indische, Javaanse en Chinese. Ik heb in mijn recept haricot verts gebruikt ipv kouseband.

Javaanse loempia

 

Javaanse Loempia
De Aziatische keuken kent verschillende varianten van loempia’s. Mijn recept is de Surinaams Javaans variant. Wat typisch is de vulling. Kouseband, taugé en gepluisde kipfilet. Ik ben dol op alle soorten loempia’s: Vietnamese, Indische, Javaanse en Chinese. Ik heb in mijn recept haricot verts gebruikt ipv kouseband.

Wat heb je nodig
Voor de deeg
3 eetlepels Zonnebloem olie
2 beker zelfrijzend tarwemeel
1 beker maizena meel
600 ml water
1 theelepel zout
Witte peper

Vulling
2 stuks kipfilet (ongeveer 500 gram)
2 pakken haricot verts
1 pakje taugé
1 ui
1 teen knoflook
3 stuks maggi blokjes ( kruimel de blokjes)
1 theelepel suiker
Snufje zout
Zwarte peper

1 ei om te smeren

Wat moet je doen


Leg de kipfilet in een pan met water en voeg snufje zout toe. Kook de kipfilet gaar en laat het afkoelen. Pluk ze in fijne sliertjes of hak ze grof in de hakmolen.

Snijd de knoflook en ui heel fijn. Verhit een scheutje olie in een pan. Frituur de ui tot ze mooi glazig zijn en voeg de knoflook toe. Vervolgens de maggi blokjes en suiker. Goed omscheppen met een houten spatel, doe nu de haricot verts erbij. Goed door de ingrediënten mengen en voeg de kip toe.

Wok ze 15 minuten totdat de kouseband gaar zijn. Op smaak brengen met witte peper. Voeg dan de taugé toe en wok ze 5 minuten mee. Draai het vuur uit en laat het afkoelen

Ondertussen


Voeg de tarwemeel en rijstmeel bij elkaar en meng het geheel met water tot een mooi beslag. Het beslag moet niet te dik zijn. Is het te dik voeg dan extra water toe. Op smaak brengen met zout en peper. Voeg 3 eetlepels olie bij het beslag om het bakken makkelijk te maken.

Verhit een pannenkoeken pan en bak de deeg om en om ( zoals je pannenkoeken bakt). Je maakt nu een mooi dun loempia deeg(vel). Laat de loempia vellen afkoelen om het vouwen makkelijk te maken.

De vellen niet te lang afkoelen anders wordt het droog en moeilijk om te vouwen. Ook niet warm vouwen anders breekt het vel.

Kluts het ei en neem een siliconen bakkwast. Verdeel 1 eetlepel groentevulling in het middel op loempia deeg. Smeer de zijkant met het ei en vouw het deeg tot een mooie rol.

Breng olie in de wok en frituur de loempia’s aan beiden kanten goudbruin. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Saus


Maal 1 teentje knoflook en 1 peper heel fijn in de hakmolen. Voeg 3 eetlepels suiker met een beetje heetwater om het suiker op te lossen. Maak nu de saus af met ketchup. Proeven en klaar is je saus.

Enjoy!

Tip


De kunst van een lekkere chilli saus zit in de ketchup. Persoonlijk vind ik Heinz merk veel lekkerder smaken.
Vind je het een beetje te veel handeling: neem gewoon de panklare chili saus.

Javaanse loempia

 

4 gedachten over “Javaanse loempia

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.