Javaanse pindasaus

Pindasaus

Vroeger, toen ik een jaartje of 10 was, hielp ik mijn oma met het stampen van zelf gefrituurde pinda’s in een grote houten vijzel. Met een zelfgemaakte lange houten stamper heb ik flink wat kracht moeten oefenen om de pinda’s fijn te stampen. Eigenlijk was ik niet super dol op pindasaus, omdat ik het vaak at. Ik wilde geen pinda’s meer zien! In Nederland eet je het als satésaus. Wij aten het met rijst ( heerlijk trouwens) en meestal met groente (Pitjel). Ik heb een poging gewaagd om de pinda’s in een hakmolen te malen i.p.v. het gebruik maken van een stamper en vijzel. Deze hakmolen van Princess werkt uitstekend.

 Wat heb je nodig

Goeie Hakmolen/mixer/chopper
300 gram gezouten vliespinda’s
2 grote knollen knoflook
2 eetlepels trassie
1 grote stuk kentjoer wortel
2 grote Adjoema pepers
6 theelepels rietsuiker
½ limoensap
Snufje zout
Zonnebloem olie

Wat moet je doen
Doe de knoflook, trassie, kentjoer, en pepers in een mixer met een scheutje olie en maal ze fijn.
Verhit een scheutje olie in een pan en bak ze ongeveer 5 minuten tot een mooie massa. Draai het vuur uit en laat het afkoelen.

Voeg de pinda’s in de hakmolen, maal ze tot een grof massa en leg het op een schaal. Is je hakmolen te klein, maal ze dan in twee delen.
Voeg nu alle ingrediënten toe: gebakken massa mengsel, suiker, limoen en zout ( eventueel op smaak) toe aan de grof gemalen pinda’s. Meng het goed door elkaar.

Breng het pindamengsel terug in de hakmolen ( of in twee delen) en maal ze nu heel fijn. Voeg eventueel een scheutje olie toe om het malen wat makkelijker te maken. Proef en voeg eventueel extra suiker of zout toe.

Breng een klein hoeveelheid water in een pannetje aan de kook, voeg grote portie lepels pindamengsel en roer tot een mooi dik saus.

Bewaar de overgebleven pindamengsel in een gesloten glazen pot in de koelkast. In de diepvries kan je ze ook wat langer opbergen. Gebruik dan een diepvrieszak ipv een glazenpot.

Enjoy!

Javaanse pindasaus

2 gedachten over “Javaanse pindasaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.