Santan rundvlees

Wie kent dit gerecht? Santan gerecht met jonge jackfruit en bambooshoots. Heerlijk met warm rijst en vers gemaakt sambal trassie.

Deze overheerlijke kokosgerecht at ik vroeger in Suriname tijdens grote “feesten”. Denk aan trouwerijen, besnijdenis ed. De hele buurt helpt mee om zich voor te bereiden op het feest, er werden enorme maaltijden bereid en samen komen de vrouwen bij elkaar om samen te koken. De mannen zorgen voor alle faciliteiten en dat alles gesmeerd loopt.

Dit gerecht is genoeg voor 4 personen
 Wat heb je nodig
 500 gram riblap
 1 blik jonge jackfruit
 1 blik bamboe shoots
 500 ml kokosroom kara
 1 ui
 2 grote teentjes knoflook
 ½ ltr water
 8 maggi blokjes
 1 kemirinoot
 1 tl masala poeder
 1 tl kurkuma
 1 tl suiker
 1 tl korianderpoeder
 2 stuks schijfjes laos wortel
 2 Salam bladeren
 4 pimentkorrels
 Snufje zout
 Zwarte pepers
 Zonnebloem olie

Wat moet je doen


Snijd het vlees in blokjes. Was het vlees met 2 el azijn of citroen. Goed laten uitlekken in een vergiet.
Snijd de uien en knoflook heel fijn.
Verhit een scheutje olie (4 – 6 el) in een wok, voeg de uien toe en fruit ze glazig, fruit nu de salambladeren en laos krap 1 minuut mee. Voeg de knoflook toe en vervolgens de rest van de ingrediënten; maggi blokjes, pimentkorrels, koriander, masala, kurkuma poeder en suiker. Op zacht vuur 1 minuut fruiten en goed blijven omscheppen.

Tip: door ingrediënten te fruiten in hete olie komen alle smaken goed vrij.

Voeg dan het vlees en meng de ingrediënten goed door het vlees. Doe een deksel erop en zet het vuur op hoog stand. Wacht ongeveer 7-10 minuten en schep nu het vlees om. Voeg de helft van de kokosmelk toe en zet het deksel weer op. Zet het vuur nu op middelmatig stand en laat het verder 10 minuten pruttelen.

Na 10 minuten voeg je 250 ml kokend water toe en zet het deksel weer op. Na 10 minuten, schep het vlees om en voeg nu nog eens 250 ml water toe (op middelmatig vuur). Zet het deksel weer op.

Na 10 minuten, prik met een vork op het vlees, als het vlees zacht is, voeg dan de andere helft (250 ml) kokosmelk toe, vervolgens de bamboe shoots en de jackfruit. Zet het vuur op de lage stand en laat het zachtjes 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Pruttel het vlees nog eens 5 minuten met deksel erop.

Optioneel: Fijngesneden selderij toevoegen als het gerecht klaar is.

Serveren
Serveer met jasmijn rijst.

Eet smakelijk!

Laat een bericht achter wat je van vindt. Ik ben benieuwd.

2 gedachten over “Santan rundvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.