Rundvlees in kokosroom

Santan rundvlees

Wie kent dit gerecht? Santan gerecht met jonge jackfruit en bambooshoots. Heerlijk met warm rijst en vers gemaakt sambal trassie.

Deze overheerlijke kokosgerecht at ik vroeger in Suriname tijdens grote “feesten”. Denk aan trouwerijen, besnijdenis ed. De hele buurt helpt mee om zich voor te bereiden op het feest, er werden enorme maaltijden bereid en samen komen de vrouwen bij elkaar om samen te koken. De mannen zorgen voor alle faciliteiten en dat alles gesmeerd loopt.

Dit gerecht is genoeg voor 4 personen
 Wat heb je nodig
 500 gram riblap
 1 blik jonge jackfruit
 1 blik bamboe shoots
 500 ml kokosroom kara
 1 ui
 2 grote teentjes knoflook
 ½ ltr water
 8 maggi blokjes
 1 kemirinoot
 1 tl masala poeder
 1 tl kurkuma
 1 tl suiker
 1 tl korianderpoeder
 2 stuks schijfjes laos wortel
 2 Salam bladeren
 4 pimentkorrels
 Snufje zout
 Zwarte pepers
 Zonnebloem olie

Wat moet je doen


Snijd het vlees in blokjes. Was het vlees met 2 el azijn of citroen. Goed laten uitlekken in een vergiet.
Snijd de uien en knoflook heel fijn.
Verhit een scheutje olie (4 – 6 el) in een wok, voeg de uien toe en fruit ze glazig, fruit nu de salambladeren en laos krap 1 minuut mee. Voeg de knoflook toe en vervolgens de rest van de ingrediënten; maggi blokjes, pimentkorrels, koriander, masala, kurkuma poeder en suiker. Op zacht vuur 1 minuut fruiten en goed blijven omscheppen.

Tip: door ingrediënten te fruiten in hete olie komen alle smaken goed vrij.

Voeg dan het vlees en meng de ingrediënten goed door het vlees. Doe een deksel erop en zet het vuur op hoog stand. Wacht ongeveer 7-10 minuten en schep nu het vlees om. Voeg de helft van de kokosmelk toe en zet het deksel weer op. Zet het vuur nu op middelmatig stand en laat het verder 10 minuten pruttelen.

Na 10 minuten voeg je 250 ml kokend water toe en zet het deksel weer op. Na 10 minuten, schep het vlees om en voeg nu nog eens 250 ml water toe (op middelmatig vuur). Zet het deksel weer op.

Na 10 minuten, prik met een vork op het vlees, als het vlees zacht is, voeg dan de andere helft (250 ml) kokosmelk toe, vervolgens de bamboe shoots en de jackfruit. Zet het vuur op de lage stand en laat het zachtjes 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Pruttel het vlees nog eens 5 minuten met deksel erop.

Optioneel: Fijngesneden selderij toevoegen als het gerecht klaar is.

Serveren
Serveer met jasmijn rijst.

Eet smakelijk!

Laat een bericht achter wat je van vindt. Ik ben benieuwd.

2 thoughts on “Santan rundvlees

  1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

  2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  3. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  4. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  5. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  6. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.