Bruine bonen kip

Bruine bonen kip


Het is weer een tijdje geleden dat ik dit gerecht heb klaargemaakt. Ik vind dit recept heerlijk bij super koud weer of bij gewoon regenachtige zomer. Dus gevoelstemperatuur is het koud. Bij Surinaamse bruine bonen hoort natuurlijk madam Jeanette pepers erbij. Om het af te maken maak ik een heerlijk peper salsa mix.

In mijn beleving is peper salsa mix, een mix van tomaten, uien en Mdm Jeanette pepers.

Wat heb je nodig


1 hele kip
1 pot Hak bruine bonen
1 blik knak worst

Ingrediënten
1 ui
2 grote teen knoflook
2 salam bladeren
3 schijfjes gember
2 eetlepels tomaten puree
4 maggi blokjes
1 theelepel koriander poeder
4 piment ballen
2 theelepels suiker
2 eetlepels ketjap manis
Zonnebloem olie

750 ml kokend water
Witte peper

Wat moet je doen


Leg de kip op zijn rug met de pootjes naar je toe. Neem een scherpe hakmes. Begin eerst met de pootjes en dan de vleugels. Kap nu de rest van de kip in serveerbare stukken. Was de kip met schijfjes citroen of azijn. Goed laten uitlekken in een vergiet.

Snijd de uien en knoflook heel fijn. Verhit een scheutje olie in een wok, voeg de uien toe en fruit ze glazig. Fruit de salam bladeren en gember mee en voeg de knoflook toe. Fruit nog eens 5 minuten mee en voeg nu de rest van de ingrediënten.

Voeg dan het vlees en draai het vuur op hoog stand. Meng de ingrediënten goed door het vlees. Doe een deksel erop en zet het vuur op middel stand. Na 5 minuten schep het vlees om en doe het deksel weer op.

Wacht nu 10 minuten en schep het vlees nog eens om. Voeg nu 250 ml kokend water toe en zet de deksel weer op. Zet het vuur op hoog stand. Wacht nu weer 10 minuten en voeg nog eens 250 ml water.

Giet de bruine bonen in een vergiet en spoel het af met water. Snijd de knakworst in kleine stukjes.

Breng nu de bonen in de pan en voeg nog eens 250 ml koken water. Breng op smaak met witte peper. Doe de deksel weer op en wacht nog eens 5 minuten.

Voeg nu de knakworst erbij en zet het vuur op de laagste stand. Als finishing touch voeg je verse hele madam jeanette peper erboven op. Doe de deksel erop en laat het 5 minuten nog eens pruttelen.

De bruine bonen kip is ready to serve!

Peper salsa mix ( sambal trassi)


Neem 1 ui, 1 peper, 1 theelepel trassi en 1 tomaat. Leg ze in de hakmolen en maal ze in grove stukjes. Meng de trassi goed door het geheel. Voeg 4 theelepels rietsuiker, snufje zout en maak het af met halve limoen sap.

Serveren


Serveer met jasmijn rijst.

Eet smakelijk!

2 gedachten over “Bruine bonen kip

  1. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.