Pompoen met Makreel

Pompoen met makreel en rijst

Pompoen met Makreel

Tijdens Halloween weken zie je overal pompoenen als leuke
versieringen, tegenwoordig worden ze als soep gerechten geserveerd. In Suriname
weet ik niet beter dan als roerbakgerecht met gerookte vis “Iwah Malem”. Jammer
genoeg heb je hier geen vers gerookte vis, zoals ik dat in Suriname heb
gekend. Totdat ik een keer gerookte makreel heb geprobeerd ter vervanging van
“Iwah Malem”. Sindsdien is dit een van mijn favoriete vis.

Wat heb je nodig

1 biologische pompoen
1 gerookte makreel
1 ui
1 teentje knoflook (fijngesneden)
1 tomaat
1 peper
2 maggi blokjes
2 tl suiker
Zonnebloem olie
200 ml water

Wat moet je doen

Snijd de pompoen in 4 stukken. Verwijder de binnenste gedeelte met
een lepel. Verwijder het schil, snijd ze dan in blokjes. Was de pompoen in ruim
water en lekt het uit in een vergiet.

Snijd de uien en knoflook heel fijn. Snijd de tomaat in blokjes.
Snijd de peper heel fijn.

Fileer de makreel, verwijder de graten. Neem een wok,
verhit een laagje olie in de pan. Bak het vis kort om en om, leg het dan apart
in een kom.

In dezelfde wok, fruit nu de uien goudbruin, bak vervolgens de
knoflook krap 1 minuut. Voeg nu de tomaten en peper. Als de tomaten zacht zijn
geworden, voeg dan de maggiblokjes en suiker toe.  

Voeg nu de gesneden pompoen, schep goed door de ingrediënten, voeg
50 ml water toe, zet er een deksel op en laat het 5 minuten pruttelen op
middelmatig vuur. Voeg na 5 minuten nog eens 50 ml water toe. Als de pompoen
bijna gaar is ( zacht) voeg dan de voorgebakken makreel toe. Schep het vis goed
door de pompoen, voeg dan 50 ml water toe en laat het nog eens 5 minuten
pruttelen met deksel dicht. Voeg nu nog eens 50 ml toe en pruttel het nog eens 5-7
minuten. Het gerecht is nu klaar om te serveren.

Serveren

Serveer met jasmijn rijst.

Eet smakelijk!