Zoet en zuur zalm gerecht

Zoet & Zuur zalm gerecht

Homemade zoetzure saus is heel makkelijk te maken! Het mag niet te zoet want dat vind ik persoonlijk heel machtig! Voor dit gerecht heb ik 1 grote blik ananas gebruikt. De ananas zelf heb ik niet meegekookt of gewokt. Ik ben geen liefhebber van ananas uit blik in mijn eten.

Een tip is om ananas apart te grillen in een koekenpan en als bijgerecht te serveren. Of lekker gegrilde ananas als dessert met kokosijs.

 Wat heb je nodig (voor 4 personen)


ingredienten

Marineer en paneer de zalm

800 gram zalm

halve limoensap

vissaus

zwarte peper

rijstmeel

Voor de saus


3 el chilli saus

1 el Oystersaus

1 el light soya saus

2 el vissaus

2 tl rietsuiker

1 grote blik ananas sap (verwijder de ananas schijven)

1 el aardappelmeel (met water mengen tot een papje)

Om te wokken


6 el zonnebloem olie

1 teentje knoflook (fijn gesneden)

1 cm gember ( fijn gesneden)

1 ui (in grote stukken)

1 bos lenteui

Wat moet je doen


Bereiding zalm

Was de zalm met limoen of azijn en daarna goed laten uitlekken. Marineer met limoensap, vissaus en zwarte peper. Wentel de zalm aan beiden kanten met meel. Snijd in even grote moten.

Verhit een laagje olie in de pan. Bak de zalm aan beiden kanten gaar in ongeveer 10 minuten. Leg het apart in een vergiet om overtollig vet te verwijderen.

Haal overtollig olie uit de pan en laat een dun laagje over.

Bereiding saus

Meng alle ingrediënten bij elkaar behalve de aardappelmeel en ananas sap.

Wokken

Verhit opnieuw de olie in de pan waar de zalm is gebakken. Als de olie heet is, fruit de uien glazig, gevolgd door de gember en knoflook. Voeg de mix saus toe en pruttel 1 minuut op middelmatig vuur. Voeg nu de ananas sap toe en laat het saus 2 minuten intrekken op zacht vuur met deksel erop.

Proef! Op smaak brengen met zwarte peper en in balans brengen indien nodig met vissaus en/of suiker. Voeg de aardappelpapje toe om de saus wat dikker te maken.

Voeg nu de zalmmoten in de pan, leg een deksel op, pruttel 3 minuten op zacht vuur.

Voeg eventueel fijngesneden lente uien toe.

Serveren


Serveer met jasmijn rijst, roerbak groenten en sambal of fijn gesneden rawit peper.

Eet smakelijk!

0 thoughts on “Zoet en zuur zalm gerecht

  1. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  2. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  3. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

  4. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  5. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  6. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.