Javaanse saté met een twist

BBQ Javaanse Saté


Saté marinade kan je op verschillende manieren bereiden. Iedere zomer heeft mijn saté recepten een andere twist. Handig dus om dit keer het recept op te schrijven. Deze marinade is veel lekkerder dan mijn vorige recept.

Mijn ultieme truc is de kokosroom (santen) die het vlees extra sappig maakt. Kurkuma voor de mooie kleur. De combinatie van kurkuma en kokos is zo intens lekker. Kurkuma heeft een mild bittere smaak maar in combinatie met santen geef dit gerecht een milde smaak. De truc is om de balans te kunnen vinden tussen deze twee ingrediënten.

 Ik heb in dit recept kokosroom gebruikt ipv kokosmelk. Kokosmelk is iets dunner en wateriger. Kokosroom is wat dikker en voller van smaak.

 Zo heb ik in de afgelopen jaren ervaring van verschillende smaken beleefd uit verschillende culturen, de Thaise, Indonesische, Maleisische, Singapore en natuurlijk de Surinaamse Javaanse saté.

 Dit recept is een fusion van verschillende Aziatische culturen waar de Javaanse smaak veel aanwezig is. Ik noem dit gerecht Saté S’more met een twist.

 Wat heb je nodig


1 kg kippendijen filet

Voor de marinade

2 el zonnebloem olie

1 el komijn geroosterd

1 middelgrote rode ui

1 grote stengel laos ( 2 cm)

2 grote knollen knoflook

2 tl koriander poeder

1 tl kurkuma

1 tl trassie (fajalobi)

1 el tamarinde saus

1 tl rietsuiker

3 el ketjap manis

1 el kokos room

Snufje zout

zwarte peper

BBQ smeersaus

2 el ketjap asin

4 el ketjap manis

2 el zonnebloem olie

Wat moet je doen


Rooster de komijn in een hete koekenpan en stamp het daarna fijn in een vijzel.

Snijd de knoflook, uien en laos grof en leg ze in de hakmolen. Voeg de rest van de ingrediënten en maal ze nu heel fijn. Op smaak brengen met zout en zwarte peper.

Snijd de kipfilet in eetbare blokjes. Was het vlees met limoen of azijn en lekt het daarna goed uit in een vergiet. Meng de marinade saus met het vlees. Neem een XL diepvries zak en leg het vlees hierin. Laat het ongeveer 2 uur in de koelkast om het vlees in te laten trekken met de marinade.

Week de saté stokjes 10 minuten in koud water om te voorkomen dat de stokjes verbranden tijdens het roosteren.

Rijg het vlees (3 tot 4 stukjes) aan de satéstokjes. Rooster het vlees langzaam op de BBQ. Draai het vlees continue om en om tijdens het roosteren. (dit is liefde voor het vlees)

Voor een mooi glanzende saté bestrijkt het vlees tijdens het roosteren met wat extra marinade saus. Bestrijk beide kanten met de BBQ saus als het vlees bijna gaar is.

BBQ saus voor bij het roosteren.

2 el ketjap asin, 4 el ketjap manis, 2 el zonnebloem olie.

Serveer


Serveer met pindasaus. Wil je op z’n Javaans serveer het met Pietjel en ketjap sambal.

Optioneel


Voeg 1 el kokosroom toe in de pindasaus.

Lees ook mijn andere saté recept.

 

0 thoughts on “Javaanse saté met een twist

 1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

 2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

 3. Hoi Aida.
  Dank voor al die heerlijke recepten.
  Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
  Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
  Groet van een hobbykok

 4. Super!!!
  Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

  1. Hallo Francois,

   Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

 5. Hallo Aida,

  Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

  Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

  Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

  Groetjes,

  Shaartje

  1. Hallo,

   Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

   Groetjes, Aida

   1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
    Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
    Groetjes.

 6. Ziet er heel goed uit.
  Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

  Groetjes,

  Angela

 7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

  1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

 8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

  Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

  1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

 9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

  1. Hoi Meriam,

   Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
   Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
   Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
   Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
   Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.