Bakkeljauw met crispy cassave

Bakkeljauw is een typisch Surinaams gerecht van gedroogd gezouten kabeljauw. Het is ook heerlijk met jasmijn rijst. Wil je ze als bijgerecht of tussendoor snack dan is de variatie met krokant gefrituurde cassave een aanrader. Je bijt je vingers van af.

Wat heb je nodig?


Ingrediënten
1 pak bakkeljauw filet (400 gram)
2 pakken cassave (diepvries)

Zonnebloem olie
1 ui (fijngesneden)
2 teentjes knoflook
1 el tomatenpuree
2 middel grote tomaten
1 peper (fijngesneden)
2 cm laos (in plakjes gesneden)
2 salam bladeren
2 maggi blokjes
2 el suiker
Witte peper

Wat moet je doen


Kook de bakkeljauw filet in een grote pan met water. Als het water kookt, haal het uit vuur en giet het in een vergiet. Spoel het af met koud water. het is aan te raden om minstens 3 keer uit te spoelen. Als je geen zout meer proeft dan is de bakkeljauw goed uitgespoeld. Zo niet, spoel het nog eens af onder de kraan.

Verhit olie in een wok. Als het olie heet is, bak de bakkeljauw eventjes om en om dat het bijna droog is. Leg het apart op een bord of maak een kuiltje in het midden.

Voeg extra eetlepels olie in de wok. Als de olie heet is, fruit hierin zachtjes de gesnipperde ui en bak ze glazig. Voeg dan de fijngehakte teentjes knoflook toe en wacht totdat de ui en knoflook beiden goudbruin zijn. Voeg daarna de tomaten puree en fruit krap 1 minuut mee. Vervolgens voeg je de tomaten, peper, laos en de rest van de ingrediënten. Meng de ingrediënten goed door en bak de tomaten zacht.

Voeg nu de bakkeljauw. Goed om en om scheppen op middelmatig vuur. Blijf erbij, in ongeveer 15 minuten is het gerecht klaar.

Doe de cassave in een grote pan met water en breng op smaak met een snufje zout. Kook het gaar in 15 minuten. Lekt ze goed uit in een vergiet, breng de cassave terug in de pan, voeg roomboter (optioneel) voor een boterzachte smaak. De boter in de hete cassave laten smelten met deksel erop. Als de boter opgenomen is in de cassave, daarna laten afkoelen voordat je het gaat frituren.

Frituur de cassave goudbruin in een frituur pan of in een diepe wok.

Serveren


Serveer de cassave met bakkeljauw en komkommers. Ook heerlijk om de cassave te dippen in ketchup of mayonaise.

Eet smakelijk!

Heb je vragen laat dan een berichtje achter.

Liefs AidaSmore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.