Broodje Zoutvlees Recept by Aida Smore

Broodje Zoutvlees Recept voor jou

De Surinaamse & Antilliaanse Keuken spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Logisch, het is namelijk een keuken die bekend staat om de unieke smaken. Een van de meest populaire gerechten die je zelf kunt maken is nog altijd broodje zoutvlees. Hieronder vind je alles wat je moet weten over het bereiden van broodje zoutvlees. Door dit goed door te lezen weet je precies wat je zelf moet doen!

Wat is broodje zoutvlees eigenlijk? 

Is rundvlees dat wordt gepekeld en gekruid om het zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Dit wordt gedaan middels een speciaal pekel-badje wat bestaat uit water, zout en heerlijke specerijen die vaker worden gebruikt in de Surinaamse & Antilliaanse Keuken. De combinatie van zout en kruiden zorgen ervoor dat broodje zoutvlees een vrij unieke smaak meekrijgt die zich echt onderscheid van andere soorten vlees. 

Een broodje zoutvlees bereiden 

Mocht je zelf broodje zoutvlees willen maken dan is het van belang om het zoutvlees eerst goed uit te koken. Doe je dit niet dan is je broodje zoutvlees echt niet lekker, het is dan namelijk veel te zout. Het makkelijkste is om jouw vlees te ontzouten en om het vervolgens zo’n 10 tot 15 minuten te laten koken in een gesloten pan. Vervolgens kan je het water verversen en opnieuw aan de kook brengen tot het vlees zacht is geworden. Je kunt het vlees vervolgens uit elkaar trekken of in stukjes snijden om het op brood te kunnen doen. 

Zelf broodje zoutvlees is echt heerlijk, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Alleen door het vlees echt goed te spoelen is het mogelijk om de traditionele smaken te krijgen zonder dat het te zout wordt. Blijf zeker even hangen op deze site om nog veel meer te weten te komen over de lekkerste gerechten binnen de Surinaamse & Antilliaanse Keuken. 

Broodje Zoutvlees ingrediënten
Broodje Zoutvlees ingrediënten
Follow Me on YouTube
Wat heb je nodig
500 gram Lufo zoutvlees
2 tomaten
5 blaadjes laurierblad
6 balletjes piment korrels
1 ui
2 teentjes knoflook
2 tomatenpuree
2 maggi blokjes
1 theelepel koriander poeder
2 salambladeren
1 stuk laos
2 theelepels riet suiker
sambal
sweet chili saus

En heerlijke verse Surinaamse Puntjes

Wat moet je doen
Bereiding Zoutvlees uitkoken
Was het zoutvlees goed uit en kook het samen met laurierblad en de piment korrels voor ongeveer 60 minuten op zacht vuur. Haal nu het vlees van het vuur en goed uitspoelen. Zoals je ziet op de video spoel ik het vlees een paar keer uit. Snijd het uitgekookte zoutvlees in blokjes.

Bereiding Zoutvlees klaarmaken

  • Snijd de uien en knoflook in fijne stukken.
  • Snijd Laos in een paar plakken en de tomaten in kleine blokjes.
  • Neem een grote pan en verhit 6 el zonnebloem olie.
  • Fruit de uien en knoflook goudbruin en voeg de plakjes laos bij.
  • Voeg nu de tomatenpuree en maggi blokjes, de blokjes tomaat toe.
  • Voeg de uitgekookte zoutvlees en 100 ml water.
  • Met 2 theelepels suiker even laten sudderen voor 10 minuten op middelmatige vuur.
  • Na 10 minuten voeg 50 ml water.
  • In de tussentijd kan je Surinaamse broodjes klaarmaken met je favoriete sambal.

Serveren
Heerlijk met Surinaamse Zuurgoed. Voor het recept, neem een kijkje op mijn YouTube kanaal.

Follow Me on YouTube

Ik heb een nieuwe foodblog gelanceerd, bezoek voor meer leuke Javaanse Recepten en Surinaamse Gerechten: www.AidaSmore.nl en mijn Youtube kanaal

Liefs,

Aida Smore

0 thoughts on “Broodje Zoutvlees Recept voor jou

  1. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  2. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  3. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  4. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  5. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  6. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  7. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  8. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.