Roti Kerrie Kip recept

Kip in Kerrie Recept

Roti met Kerrie Kip is een erg populair gerecht in de Surinaamse keuken en is op zich een Surinaams Hindoestaans gerecht. Roti met Kerrie Kip is vooral geliefd bij de allerkleinsten en is makkelijk te maken!

Wanneer je Kerrie Kip met Roti wil maken heb je natuurlijk Garam Masala nodig Deze kruidenmengeling mag niet ontbreken uit mijn kruidenkastje! Toch is het belangrijk dat jij je tijd neemt wanneer je met Garam Masala werkt – je moet namelijk ook nog andere kruiden zoals peper en zout toevoegen en het is praktisch onmogelijk om Garam Masala als koude kruiden toe te voegen aan je eten om je eten zo tot smaak te brengen. Garam Masala moet in andere woorden ingekookt worden.

Maar welke masala gebruik ik nou en hoe gebruik ik masala in mijn roti gerechten? Wel, in de toko heb je natuurlijk heel wat keuze wanneer het op garam masala aankomt.

Het is niet altijd even makkelijk om de ingrediënten voor Roti met Kip bij elkaar te zoeken. Natuurlijk kan je wel altijd even bij je lokale Toko terecht, of bij de groentenman op de markt – maar wanneer de groenten even niet in seizoen zijn, of wanneer er die week net geen levering was, dan kan het toch wel even moeilijk zijn om de juiste ingrediënten te vinden. Gelukkig zijn er merken die de smaak van de Antillen & Suriname naar Nederland brengen.

Wanneer je even geen Toko in de buurt hebt dan kan je Lufo in de supermarkt oppikken. Je vindt Lufo namelijk in Amazing Oriental – en die heeft iedere stad momenteel wel! Ik heb zelf mijn Lufo marinade in een kleine Toko in Hoogvliet gekocht, maar indien je niet goed weet waar jij Lufo Marinade bij jou in de buurt kan kopen, dan kan je alle verkooppunten nog een keertje opzoeken op de Lufo Website.

Hoewel ik eerst een beetje sceptisch was over deze Surinaamse marinade heb ik dan toch vandaag voor het eerst hun Kerrie Marinade gebruikt. Ik kende namelijk enkel kerrie in poedervorm!

Uiteindelijk moet ik dan toch toegeven dat de marinade heerlijk was! Ik had besloten om kerrie kip met aardappelen te maken met de kerrie marinade, en de smaken waren erg in balans en de kerrie marinade was erg makkelijk te gebruiken. Ik merkte ook dat die doordringende kerrie geur niet zo lang in huis bleef hangen – iets dat normaal gezien wel al eens een probleem kan zijn.

Persoonlijk marineer ik mijn vlees altijd op voorhand. Op die manier kunnen de kruiden lekker hun werk doen en krijgt het vlees een hele lekkere smaak. Zo kan jij je roti gerecht ook in een kleine 30 minuten op tafel hebben!

In de toekomst ga ik altijd gebruik maken van de Lufo marinade. Deze Surinaamse marinade zijn namelijk erg makkelijk in gebruik, en je hoeft geen hele hoop kruiden door elkaar te mengen. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat buiten Nederland kan het moeilijk zijn om de juiste kruiden bij elkaar te zoeken. Met een Lufo Marinade kan je ook op reis de smaken van Suriname met je meenemen.

Ook op de camping kan een Lufo marinade lekker handig zijn. Je wil natuurlijk geen uren achter het fornuis staan – en kamperen betekent natuurlijk ook relaxen: je wil het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Door een pot kant en klare Marinade mee te nemen hoef je niet met dozen kruiden te sjouwen en kan je in geen tijd een lekker Surinaams gerecht op tafel toveren!

Ik heb een nieuwe foodblog gelanceerd, bezoek voor meer leuke Javaanse Recepten en Surinaamse Gerechten: www.AidaSmore.nl en mijn Youtube kanaal

Dan is deze kant-en-klaar LUFO KERRIE(ROTI) marinade de ideale oplossing.

Follow Me on YouTube

Wat heb je nodig

1 kg kippendijfilet
1 pot Kerrie (Roti) marinade
8 stuks middelgrote aardappelen
1 bos Kousenband. (Alternatief: Haricots verts)
2 uien
4 teentjes knoflook
water
zonnebloem olie
peper
zout

Wat moet je doen

Kerrie kip bereiding:

  1. Fruit 1 ui en knoflook in hete olie.
  2. Voeg 3 el marinade toe. Voeg vervolgens het vlees toe. Laat het 10 minuten op middelmatig vuur pruttelen.
  3. Na 10 minuten het vlees omscheppen.
  4. Voeg 300 ml water toe. Zet een deksel op. Blijf om de 10 minuten omscheppen.
  5. Voeg naar smaak extra marinade toe, peper en zout.

Optioneel: de laatste 10 min. gekookte eieren meebakken met het vlees.

Het vlees is gaar in 30-40 min.

Kerrie aardappelen en kerrie bereiding:

  1. Verhit olie in een pan. Fruit 1 ui en 2 teentjes knoflook tot ze glazig zijn.
  2. Voeg 6 eetlepel kerrie marinade toe. Even de marinade aanbakken. Voeg vervolgens de aardappelen, schep goed om.
  3. Voeg 250 ml water toe. Zet een deksel op de pan. Blijf om de 10 minuten omscheppen en voeg naar gevoel wat water toe.
  4. Je hebt ongeveer 400 tot 600 ml water nodig om de aardappelen te laten garen.
  5. Als de aardappel gaar zijn, voeg dan de kousenband toe.
  6. Op smaak brengen met peper en zout. Laat het nog eens 10 min. pruttelen.

Serveer met pan-en-klaar rotiplaten en vers gemalen pepers!

Eet smakelijk!

Aida Smore

3 thoughts on “Roti Kerrie Kip recept

  1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

  2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  3. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  4. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  5. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  6. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.