Javaanse pompoen gerecht met zoutvlees

Ik had zo’n enorme trek in ouderwets heerlijk pompoen gerecht zoals ik het vroeger at in Suriname. Dit gerecht ken ik van vroeger van mijn oma toen ik in Commewijne als kind heb gewoond. We aten dit gerecht met warm rijst en ouderwets met de hand! Met de hand eten is typisch Javaans.

Ik ben eigenlijk benieuwd: wie kent dit gerecht? Laat een berichtje achter en deel je favoriete gerecht met mij.

 Wat heb je nodig


1 fles pompoen

1 ui (in grote stukken)

1 teentje knoflook (fijne gesneden)

2 salambladeren

½ tomaat

1 tl tomaten puree

2 maggi blokjes

2 tl korianderpoeder

2 el laospoeder

2 maggi blokjes

1 el suiker

Witte peper

1 kg zoutvlees ( uitgekookt)


2 salambladeren

4 pimentkorrels

Optioneel: 1 fijngemalen adjoema peper

Wat moet je doen


Zoutvlees uitkoken

Neem een grote pan. Leg het vlees in de pan, voeg 2 salambladeren, 4 pimentkorrels en 1,5 liter water toe. Zorg ervoor dat het vlees ondergedompeld is in voldoende water. Kook het vlees op middelmatig vuur met een half geopend deksel. Voeg na 30 minuten nog eens 1 liter water toe. Herhaal deze handeling nog 2 maal. In totaal kook je het vlees uit in 1,5 uur tijd. Het vlees is dan mals en ontzout.

Giet het water uit en spoel het vlees 2 keer met koud water. Snijd het vlees in kleine stukjes en spoel daarna nog eens af met koud water. Zoutvlees is heel zout en om te voorkomen dat je gerecht te zout wordt, is het belangrijk om het vlees heel goed uit te koken en een aantal keer uit te spoelen. (even proeven als je er zeker van wilt zijn dat het vlees niet meer zoutig is).

Wokken


Snijd de uien en knoflook heel fijn. Snijd de tomaat in blokjes. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Spoel af met water.

Verhit 6 eetlepels olie in een wok. Fruit de uien, knoflook en tomaten op middelmatig vuur. Voeg 1 tl tomaten puree. Zet het vuur op een laag pitje. Fruit de tomaten puree krap 1 minuut. Voeg nu de maggi blokjes, salambladeren, korianderpoeder, laospoeder en 1 el suiker toe.

Tip: voeg verse fijnegemalen adjoema peper als je van pittig houdt.

Voeg nu de zoutvlees toe, meng alle ingrediënten door het vlees, laat (met deksel erop) het vlees 10 minuten op middelmatig vuur pruttelen.

Haal het deksel af, voeg 200 ml water toe en laat het nog eens 10 minuten pruttelen op middelmatig vuur.

Voeg daarna de gesneden pompoen, schep goed door het vlees en leg nu een deksel op. Laat het 5 minuten pruttelen. Voeg nu nog eens 100 ml (koken water) toe en pruttel nog eens 10 minuten. Herhaal dit stapje nog eens 2 keer (2 x 10 minuten). Zet daarna het vuur op een laag pitje en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.

Serveren


Serveer met jasmijn rijst.

Tips


Voeg peper toe ( Adjoema of madam Jeanette) zoals een ieder Javaan dat zou doen. Pompoen met droog gerookt vis “Iwah Malem” is ook een variatie die heel bekend is in de Surinaams Javaans Keuken.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.