Pompoen met Zoutvlees Javaans Recept

Javaanse pompoen gerecht met zoutvlees

Javaanse Pompoen met zoutvlees recept

Ik had zo’n enorme trek in ouderwets heerlijk pompoen gerecht zoals ik het vroeger at in Suriname. Dit gerecht ken ik van vroeger van mijn oma toen ik in Commewijne als kind heb gewoond. We aten dit gerecht met warm rijst en ouderwets met de hand! Met de hand eten is typisch Javaans.

Ik ben eigenlijk benieuwd: wie kent dit gerecht? Laat een berichtje achter en deel je favoriete gerecht met mij.

 Wat heb je nodig


Pompoen met Zoutvlees Javaans Recept
Pompoen met Zoutvlees Recept

1 fles pompoen

1 ui (in grote stukken)

1 teentje knoflook (fijne gesneden)

2 salambladeren

½ tomaat

1 tl tomaten puree

2 maggi blokjes

2 tl korianderpoeder

2 el laospoeder

2 maggi blokjes

1 el suiker

Witte peper

1 kg Lufo zoutvlees ( uitgekookt)


2 salambladeren

4 pimentkorrels

Optioneel: 1 fijngemalen adjoema peper

Wat moet je doen


Zoutvlees uitkoken

Neem een grote pan. Leg het vlees in de pan, voeg 2 salambladeren, 4 pimentkorrels en 1,5 liter water toe. Zorg ervoor dat het vlees ondergedompeld is in voldoende water. Kook het vlees op middelmatig vuur met een half geopend deksel. Voeg na 30 minuten nog eens 1 liter water toe. Herhaal deze handeling nog 2 maal. In totaal kook je het vlees uit in 1,5 uur tijd. Het vlees is dan mals en ontzout.

Giet het water uit en spoel het vlees 2 keer met koud water. Snijd het vlees in kleine stukjes en spoel daarna nog eens af met koud water. Zoutvlees is heel zout en om te voorkomen dat je gerecht te zout wordt, is het belangrijk om het vlees heel goed uit te koken en een aantal keer uit te spoelen. (even proeven als je er zeker van wilt zijn dat het vlees niet meer zoutig is).

Wokken


Snijd de uien en knoflook heel fijn. Snijd de tomaat in blokjes. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Spoel af met water.

Verhit 6 eetlepels olie in een wok. Fruit de uien, knoflook en tomaten op middelmatig vuur. Voeg 1 tl tomaten puree. Zet het vuur op een laag pitje. Fruit de tomaten puree krap 1 minuut. Voeg nu de maggi blokjes, salambladeren, korianderpoeder, laospoeder en 1 el suiker toe.

Tip: voeg verse fijnegemalen adjoema peper als je van pittig houdt.

Voeg nu de zoutvlees toe, meng alle ingrediënten door het vlees, laat (met deksel erop) het vlees 10 minuten op middelmatig vuur pruttelen.

Haal het deksel af, voeg 200 ml water toe en laat het nog eens 10 minuten pruttelen op middelmatig vuur.

Voeg daarna de gesneden pompoen, schep goed door het vlees en leg nu een deksel op. Laat het 5 minuten pruttelen. Voeg nu nog eens 100 ml (koken water) toe en pruttel nog eens 10 minuten. Herhaal dit stapje nog eens 2 keer (2 x 10 minuten). Zet daarna het vuur op een laag pitje en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.

Serveren


Serveer met jasmijn rijst.

Tips


Voeg peper toe ( Adjoema of madam Jeanette) zoals een ieder Javaan dat zou doen. Pompoen met droog gerookt vis “Iwah Malem” is ook een variatie die heel bekend is in de Surinaams Javaans Keuken.

Eet smakelijk!

Aida Smore

Follow Me on YouTube

0 thoughts on “Javaanse pompoen gerecht met zoutvlees

 1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

 2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

 3. Hoi Aida.
  Dank voor al die heerlijke recepten.
  Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
  Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
  Groet van een hobbykok

 4. Super!!!
  Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

  1. Hallo Francois,

   Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

 5. Hallo Aida,

  Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

  Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

  Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

  Groetjes,

  Shaartje

  1. Hallo,

   Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

   Groetjes, Aida

   1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
    Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
    Groetjes.

 6. Ziet er heel goed uit.
  Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

  Groetjes,

  Angela

 7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

  1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

 8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

  Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

  1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

 9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

  1. Hoi Meriam,

   Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
   Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
   Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
   Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
   Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.