Moksi Alesi met zoutvlees

Moksi Alesi Recept

Net als nasi goreng gebruik ik hiervoor Basmati rijst om plakkerigheid te voorkomen. De ingrediënten mengen zich goed de rijst omdat Basmati rijst droger is dan bv. Jasmijn of Pandan rijst.

Ik heb een nieuwe foodblog gelanceerd, bezoek voor meer leuke Javaanse Recepten en Surinaamse Gerechten: www.AidaSmore.nl en mijn Youtube kanaal

Follow Me on YouTube

 

 Wat heb je nodig


4 cups basmati rijst ( 1 cup = 160 ml)

2 cups water (160 ml)

160 ml kokosmelk

1 blik black eye bonen

1 ui

2 teentjes knoflook

1 cm Laos

2 Salam bladeren

3 piment korrels

1 kip maggi bouillon blok

1 el kipkruiden poeder

1 el Masoes poeder

zwarte peper

Madam Jeanette peper

Zonnebloem olie

 

1 el gedroogde garnalen ( Ebi)

250 gram zoutvlees ( voorgekookt)

Extra water

 

Wat moet je doen


Spoel het rijst af met water. Herhaal dit twee keer.

Verhouding rijst/vloeistof: voor 4 cups rijst voeg je 3 cups water/kokosmelk toe, waarvan 2 cups water en 1 cup kokosmelk

Week de gedroogde garnalen in kokend water in ongeveer 15 minuten. Spoel af met kokend water.

Snijd de laos in fijne plakjes. Maal de uien en knoflook fijn in een keukenmachine. Giet de bonen af in een vergiet.

Neem een grote pan. Verhit 6 el olie in de pan. Frituur de fijngemalen uien en knoflook krap 1 minuut. Voeg nu de garnalen en bak ze krap 1 minuut mee. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en het zoutvlees. Schep het vlees goed door de ingrediënten, voeg 50 ml water toe en gaar het vlees in ongeveer 7 minuten met het deksel erop. Naar smaak zwarte peper toevoegen.

Voeg nu de bonen, schep het geheel om en vervolgens voeg je de rijst. Schep de ingrediënten goed door de rijst. Voeg eventueel extra ( 1 tl) masoes poeder voor de extra kleur en 2 tl kippen poeder voor de extra smaak. Schep nog eens om. Voeg nu de kokosmelk en water toe en meng het geheel met een grote spatel door de rijst. Zet een deksel op de pan.

Zet het vuur nu op laag stand. Schep het rijst om de 5 minuten om en om. Rijst is in ongeveer 20 minuten gaar.

Als de rijst gaar is, voeg madam Jeanette  peper boven op de rijst. Zet deksel op de pan en laat het nog eens 3 minuten op vuur staan.

Rijst serveren met gebakken banaan, verse gemalen pepers, komkommers en overheerlijk BBQ vlees.

Eet smakelijk!

Aida Smore


Follow Me on YouTube
Follow Me on YouTube

0 thoughts on “Moksi Alesi met zoutvlees

  1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

  2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  3. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  4. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  5. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  6. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.