Bakkeljauw met crispy cassave

Paginaweergave:   13

Bakkeljauw is een typisch Surinaams gerecht van gedroogd gezouten kabeljauw. Het is ook heerlijk met jasmijn rijst. Wil je ze als bijgerecht of tussendoor snack dan is de variatie met krokant gefrituurde cassave een aanrader. Je bijt je vingers van af.

Wat heb je nodig?


Ingrediënten
1 pak bakkeljauw filet (400 gram)
2 pakken cassave (diepvries)

Zonnebloem olie
1 ui (fijngesneden)
2 teentjes knoflook
1 el tomatenpuree
2 middel grote tomaten
1 peper (fijngesneden)
2 cm laos (in plakjes gesneden)
2 salam bladeren
2 maggi blokjes
2 el suiker
Witte peper

Wat moet je doen


Kook de bakkeljauw filet in een grote pan met water. Als het water kookt, haal het uit vuur en giet het in een vergiet. Spoel het af met koud water. het is aan te raden om minstens 3 keer uit te spoelen. Als je geen zout meer proeft dan is de bakkeljauw goed uitgespoeld. Zo niet, spoel het nog eens af onder de kraan.

Verhit olie in een wok. Als het olie heet is, bak de bakkeljauw eventjes om en om dat het bijna droog is. Leg het apart op een bord of maak een kuiltje in het midden.

Voeg extra eetlepels olie in de wok. Als de olie heet is, fruit hierin zachtjes de gesnipperde ui en bak ze glazig. Voeg dan de fijngehakte teentjes knoflook toe en wacht totdat de ui en knoflook beiden goudbruin zijn. Voeg daarna de tomaten puree en fruit krap 1 minuut mee. Vervolgens voeg je de tomaten, peper, laos en de rest van de ingrediënten. Meng de ingrediënten goed door en bak de tomaten zacht.

Voeg nu de bakkeljauw. Goed om en om scheppen op middelmatig vuur. Blijf erbij, in ongeveer 15 minuten is het gerecht klaar.

Doe de cassave in een grote pan met water en breng op smaak met een snufje zout. Kook het gaar in 15 minuten. Lekt ze goed uit in een vergiet, breng de cassave terug in de pan, voeg roomboter (optioneel) voor een boterzachte smaak. De boter in de hete cassave laten smelten met deksel erop. Als de boter opgenomen is in de cassave, daarna laten afkoelen voordat je het gaat frituren.

Frituur de cassave goudbruin in een frituur pan of in een diepe wok.

Serveren


Serveer de cassave met bakkeljauw en komkommers. Ook heerlijk om de cassave te dippen in ketchup of mayonaise.

Eet smakelijk!

Heb je vragen laat dan een berichtje achter.

Liefs AidaSmore

0 thoughts on “Bakkeljauw met crispy cassave

  1. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  2. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  3. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

  4. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  5. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  6. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.