Bereiding Kipsaté met nasi

Paginaweergave:   1936


Wat moet je doen


Bereiding Saté

Snijd de knip in blokjes ( 2 cm dikte). Was de kip met schijfjes citroen of azijn. Goed uitlekken in een vergiet. Neem een staaf mixer en mix de ingrediënten voor de marinade. Marineer het vlees met de marinade mengsel, voeg het ei toe en meng het geheel. Afdekken met huishoudfolie en laat het minstens 2 uur in de koelkast staan.

Leg de satéstokken in een kom met koud water. Rijg de satéstok met 3 tot 4 stukken vlees (afhankelijk van de grote). De saté kan je grillen of bakken in een koekenpan. In de zomer leg ik ze op de BBQ. Deze versie heb ik ze om en om gebakken in een koekenpan. Voeg een laagje olie in de koekenpan en zet het op middelmatig vuur. Zodra de olie heet is, bak de saté om en om (3 – 5 minuten).

Bereiding nasi


Schep de rijst in een rijstkoker en spoel het af met water. Vervolgens voeg je water toe aan de rijst en meet het water af met je wijsvinger door je vinger op de bovenste laag van de rijst (niet bodem) en vul af tot 1 vingerkootje. De rijst mag niet te zacht gekookt zijn. Eventueel druppels zonnebloem olie toevoegen om plakkerigheid te voorkomen. Zet de rijstkoker aan (ca 20 minuten). Nadat het rijst gekookt is schep het af in een grote kom en laat het minstens 10 minuten afkoelen.

Was de kipfilet met citroen of azijn. Kook de kipfilet 10 minuten in water ( totdat het gaar is). Giet het water af en laat de kipfilet afkoelen. Als de kip niet meer heet is, pluis het fijn met je handen.

Zet vervolgens een wok op middelmatig vuur, voeg de zonnebloemolie toe. Als de olie heet is, fruit hierin zachtjes de gesnipperde ui bijna goud bruin, voeg vervolgens de fijn gesneden teentjes knoflook toe. Draai het vuur zacht.

Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe in de wok en achtereenvolgens de suiker en zoete ketjap. Voeg de rijst toe en zorg ervoor dat het rijst goed is vermengd met de ui, knoflook en de rest van de ingrediënten door het goed om te scheppen. Voeg de fijn gepluisde kip, draai het vuur iets omhoog en het geheel goed blijven omscheppen. Voeg naar smaak zwarte peper toe. Het geheel vervolgens 10 minuten laten doorbakken op zacht vuur. Strooi de fijngesneden selderij over de nasi en zet het vuur uit.

Serveren


Als garnering gesneden tomaten en komkommer op azijn toevoegen. Serveer naar wens traditionele tomaten sambal (bami sambal).

Optioneel


Voeg eventueel wat zoute ketjap om de smaak de balanceren. Vervang het kipfilet met gebakken stukjes ei.

 

0 thoughts on “Bereiding Kipsaté met nasi

  1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

  2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  3. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  4. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  5. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  6. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.