Bami soep recept

Javaanse bami soep

PSX_20160621_215812

Bami soep! Jaja dat lees je goed. Deze is een andere variant van de saoto soep. Het verschil zit in de vulling en topping.

Wat heb je nodig?


Voor de bouillon (soep)
2 kippenboutjes (in stukjes gesneden)
5 liter water
grote stuk laos ( in 2 mm dikte snijden)
3 salam bladeren (bij de Toko te verkrijgen)
5 piment ballen
2 eetlepels suiker (wit)
10 maggi blokjes ( 2 stuks in een pak)
1x maggi kippenbouillon
1 theelepel zout
witte peper
2 middelgrote stuks uien (heel)
2 middelgrote stuks knoflook (geperst)

Later toevoegen in de bouillon
(vers gebakken uien en knoflook)
2 eet lepels olie
1 stuk knoflook ( fijn gesneden)
½ ui fijn gesneden

Voor de vulling
1 pak spaghetti of fijne noedels
1 spitskool
gebakken uien
500 gram kipfilet
1 liter zonnebloem olie
Hard gekookte eieren

Sambal saus
2 grote adjoema pepers
1 teentje knoflook (klein stukje)
½ thee lepel suiker (wit)
1 lepel azijn
Snufje zout


Wat moet je doen


Bereiding Bouillon 

Was de stukjes kip met azijn of citroen. Kook 10 minuten in water totdat het schuimt. Spoel de kip af in koud water en laat het rusten.

Neem een grote pan en kook hierin 5 liter water. Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, uien, knoflook, suiker en zout erin. De bouillon 1 uur op normaal vuur koken. Voeg witte peper naar smaak toe.

Doe 4 lepels olie in een koekenpan. Als de olie heet is bak de gesneden uien tot ze glazig zijn. Voeg daarna het knoflook toe tot ze goudbruin en knapperig zijn. Voeg de gebakken uien en knoflook toe in de hete bouillon. Laat het nog ½ uur verder koken.

Bereiding vulling


Kook de spaghetti/noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.

Was de kipfilet en kook ze in water totdat het gaar is. Laat de kipfilet uitlekken in een vergiet. Frituur de gekookte kipfilet in hete olie ca. 7 minuten goudbruin en leg het op een bord met keukenpapier om het af te koelen. Pluis de helft ervan heel fijn met je handen en de ander helft in plakjes snijden. Snij de spitskool in twee helften en spoel het af onder de kraan. Snij de spitskool heel fijn in sliertjes.

Sambal saus


Neem een hakmolen en maal de pepers en knoflook fijn. Voeg azijn, suiker en een snufje zout toe.

Serveren


Neem een grote soepkom. Vul de kom met noedels, fijn gepluisde kip en schenk de hete bouillon erin . Voeg als topping een handjevol spitskool, gesneden kipfilet, hard gekookte ei en gebakken uien. Sambal naar smaak toevoegen.

Ben je benieuwd naar de Javaanse bamisoep! Lees hier mijn recept.
Ga naar recept ⇒

0 thoughts on “Javaanse bami soep

  1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

  2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  3. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  4. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  5. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  6. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.