Paginaweergave:
498
Specerijen
Lontai (pimentkorrels)
Surinaamse pepers
Citroengras (Sereh)
-
Specerijen
Elk keuken kent zijn eigen bouillon, ketjap sausen, kerrie soorten. In mijn Surinaamse recepten gebruik ik de specerijen zoals hier staat afgebeeld. -
Lontai (pimentkorrels)
Piment wordt veel gebruikt in de Javaanse keuken bij gestoofd vlees ( kip en rund). Het is in veel supermarkten verkrijgbaar onder het vakje Surinaamse producten. -
Surinaamse pepers
Je hebt verschillende soorten peper in Suriname, Madame Jeanette, adjoema, riwit etc. Ze zijn in zowel geel als rood te verkrijgen. Voor de saoto soep vind ik persoonlijk de gele peper pittiger en lekkerder van smaak. Voor alle andere gerechten zijn zowel rood als geel even lekker. -
Citroengras (Sereh)
Citroengras is heel erg sterk van smaak. Het ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Ik gebruik het veel in mijn thaise gerechten. -
Salambladeren
Heeft een citroenachtige smaak. Wordt in gedroogde vorm gebruikt bij veel al stoofschotels. Salamblad wordt ook wel Indonesische laurier genoemd. -
Laos
Wortelstok van de Alpinia galanga, uit de gemberfamilie. Onmisbaar in Javaanse gerechten. Laos is zowel als wortel als in poedervorm te koop. Een schijfje laos kan je vervangen door 2 theelepels Laos poeder. -
Gember
Gember ( Djindja) is een krachtige anti-oxidant en een goede smaakmaker in smoothies en oosterse gerechten. Gember is enorm gezond, onder andere geweldig om verkoudheid te voorkomen en sneller te genezen van griep. In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiften.