Javaanse saté met een twist

BBQ Javaanse Saté


Saté marinade kan je op verschillende manieren bereiden. Iedere zomer heeft mijn saté recepten een andere twist. Handig dus om dit keer het recept op te schrijven. Deze marinade is veel lekkerder dan mijn vorige recept.

Mijn ultieme truc is de kokosroom (santen) die het vlees extra sappig maakt. Kurkuma voor de mooie kleur. De combinatie van kurkuma en kokos is zo intens lekker. Kurkuma heeft een mild bittere smaak maar in combinatie met santen geef dit gerecht een milde smaak. De truc is om de balans te kunnen vinden tussen deze twee ingrediënten.

 Ik heb in dit recept kokosroom gebruikt ipv kokosmelk. Kokosmelk is iets dunner en wateriger. Kokosroom is wat dikker en voller van smaak.

 Zo heb ik in de afgelopen jaren ervaring van verschillende smaken beleefd uit verschillende culturen, de Thaise, Indonesische, Maleisische, Singapore en natuurlijk de Surinaamse Javaanse saté.

 Dit recept is een fusion van verschillende Aziatische culturen waar de Javaanse smaak veel aanwezig is. Ik noem dit gerecht Saté S’more met een twist.

 Wat heb je nodig


1 kg kippendijen filet

Voor de marinade

2 el zonnebloem olie

1 el komijn geroosterd

1 middelgrote rode ui

1 grote stengel laos ( 2 cm)

2 grote knollen knoflook

2 tl koriander poeder

1 tl kurkuma

1 tl trassie (fajalobi)

1 el tamarinde saus

1 tl rietsuiker

3 el ketjap manis

1 el kokos room

Snufje zout

zwarte peper

BBQ smeersaus

2 el ketjap asin

4 el ketjap manis

2 el zonnebloem olie

Wat moet je doen


Rooster de komijn in een hete koekenpan en stamp het daarna fijn in een vijzel.

Snijd de knoflook, uien en laos grof en leg ze in de hakmolen. Voeg de rest van de ingrediënten en maal ze nu heel fijn. Op smaak brengen met zout en zwarte peper.

Snijd de kipfilet in eetbare blokjes. Was het vlees met limoen of azijn en lekt het daarna goed uit in een vergiet. Meng de marinade saus met het vlees. Neem een XL diepvries zak en leg het vlees hierin. Laat het ongeveer 2 uur in de koelkast om het vlees in te laten trekken met de marinade.

Week de saté stokjes 10 minuten in koud water om te voorkomen dat de stokjes verbranden tijdens het roosteren.

Rijg het vlees (3 tot 4 stukjes) aan de satéstokjes. Rooster het vlees langzaam op de BBQ. Draai het vlees continue om en om tijdens het roosteren. (dit is liefde voor het vlees)

Voor een mooi glanzende saté bestrijkt het vlees tijdens het roosteren met wat extra marinade saus. Bestrijk beide kanten met de BBQ saus als het vlees bijna gaar is.

BBQ saus voor bij het roosteren.

2 el ketjap asin, 4 el ketjap manis, 2 el zonnebloem olie.

Serveer


Serveer met pindasaus. Wil je op z’n Javaans serveer het met Pietjel en ketjap sambal.

Optioneel


Voeg 1 el kokosroom toe in de pindasaus.

Lees ook mijn andere saté recept.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.