Bereiding Kipsaté met nasi


Wat moet je doen


Bereiding Saté

Snijd de knip in blokjes ( 2 cm dikte). Was de kip met schijfjes citroen of azijn. Goed uitlekken in een vergiet. Neem een staaf mixer en mix de ingrediënten voor de marinade. Marineer het vlees met de marinade mengsel, voeg het ei toe en meng het geheel. Afdekken met huishoudfolie en laat het minstens 2 uur in de koelkast staan.

Leg de satéstokken in een kom met koud water. Rijg de satéstok met 3 tot 4 stukken vlees (afhankelijk van de grote). De saté kan je grillen of bakken in een koekenpan. In de zomer leg ik ze op de BBQ. Deze versie heb ik ze om en om gebakken in een koekenpan. Voeg een laagje olie in de koekenpan en zet het op middelmatig vuur. Zodra de olie heet is, bak de saté om en om (3 – 5 minuten).

Bereiding nasi


Schep de rijst in een rijstkoker en spoel het af met water. Vervolgens voeg je water toe aan de rijst en meet het water af met je wijsvinger door je vinger op de bovenste laag van de rijst (niet bodem) en vul af tot 1 vingerkootje. De rijst mag niet te zacht gekookt zijn. Eventueel druppels zonnebloem olie toevoegen om plakkerigheid te voorkomen. Zet de rijstkoker aan (ca 20 minuten). Nadat het rijst gekookt is schep het af in een grote kom en laat het minstens 10 minuten afkoelen.

Was de kipfilet met citroen of azijn. Kook de kipfilet 10 minuten in water ( totdat het gaar is). Giet het water af en laat de kipfilet afkoelen. Als de kip niet meer heet is, pluis het fijn met je handen.

Zet vervolgens een wok op middelmatig vuur, voeg de zonnebloemolie toe. Als de olie heet is, fruit hierin zachtjes de gesnipperde ui bijna goud bruin, voeg vervolgens de fijn gesneden teentjes knoflook toe. Draai het vuur zacht.

Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe in de wok en achtereenvolgens de suiker en zoete ketjap. Voeg de rijst toe en zorg ervoor dat het rijst goed is vermengd met de ui, knoflook en de rest van de ingrediënten door het goed om te scheppen. Voeg de fijn gepluisde kip, draai het vuur iets omhoog en het geheel goed blijven omscheppen. Voeg naar smaak zwarte peper toe. Het geheel vervolgens 10 minuten laten doorbakken op zacht vuur. Strooi de fijngesneden selderij over de nasi en zet het vuur uit.

Serveren


Als garnering gesneden tomaten en komkommer op azijn toevoegen. Serveer naar wens traditionele tomaten sambal (bami sambal).

Optioneel


Voeg eventueel wat zoute ketjap om de smaak de balanceren. Vervang het kipfilet met gebakken stukjes ei.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.