Javaanse bami met kip in ketjap
Javaanse bami is een traditie die niet te missen is in mijn wekelijkse schema. Tegenwoordig eet ik dit gerecht eens in de twee weken. Dit heeft te maken met mijn balans dagen. Waarom? Omdat ik niet vanaf kan blijven. Ik schep makkelijk twee borden bami en doe later op de avond makkelijk nog eens een schep van de leftover. In de Surinaamse keuken heb je verschillende varianten van bami gerechten. Dit is de Javaanse variant.
Bezoek mijn nieuwe officiële website: www.AidaSmore.nl
Wat heb je nodig ( voor 4 personen)
Voor de kip in ketjap
1,5 kilo kippenbouten
1 middelgrote gesnipperde ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
zonnebloemolie
1 eetlepel ketjap asin (zout)
2 eetlepels ketjap manis (zoet)
4 maggiblokjes
3 sneetjes (ca. 2 mm dikte) Laos (of 3 theelepels Laos poeder)
5 Piment balletjes
1 gedroogde Salam blad
2 theelepels Korianderpoeder
1 theelepel suiker
Snufje zout Zwarte peper
Voor de bami
1 pak spaghetti ( niet snel kook)
1 klein gesnipperde ui
3 fijngehakte teentjes knoflook zonnebloemolie
2 eetlepels ketjap sin (zout)
1 eetlepel ketjap manis (zoet)
6 maggiblokjes
1 Salam blad
1 theelepel suiker snufje zout
Witte peper
Bereiding Javaanse Bami met kip
Wat moet je doen
Bereiding Kip
Hak de kip in 3 grote stukken. Was de gehakte kip met ruim hoeveelheid water en voeg citroen sap of natuur azijn toe (1 eetlepel). Spoel het af en laat het uitlekken in een vergiet. Zet vervolgens een wok op het vuur met 5 eetlepels zonnebloemolie. Fruit hier in zachtjes de gesnipperde ui bijna goud bruin, voeg vervolgens de fijn gesneden teentjes knoflook, laos en salam blad toe. Draai het vuur zacht. Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe in de wok. Voeg aansluitend de zoete ketjap, zoute ketjap, suiker, koriander, piment korrels toe en meng de ingrediënten goed door.
Voeg meteen de kip toe en zorg ervoor dat de kip goed wordt vermengd met de ingrediënten door het goed om te scheppen. Voeg naar smaak wat zwarte peper toe. Draai het vuur op de middelste stand en plaats een deksel op de wok. Draai na 10 minuten het vlees om. Vervolgens nog eens 10 minuten laten sudderen. Zet daarna het vuur 15 minuten op laag stand met deksel op om het te laten garen.
Bereiding Bami (Noedel)
Kook de spaghetti in een ruime hoeveelheid water met snufje zout en 1 eetlepel zonnebloemolie, in circa 8-10 minuten beetgaar. Nadat de bami beetgaar is, deze meteen afgieten en afspoelen met koud water. Zorg er wel voor dat de bami goed is uitgelekt.
Zet vervolgens een wok op middelmatig vuur en voeg 6 eetlepels zonnebloemolie toe. Als de olie heet is, fruit hierin zachtjes de gesnipperde ui en bak ze glazig. Voeg dan de fijngehakte teentjes knoflook toe en wacht totdat de ui en knoflook beiden goudbruin zijn. Voeg daarna de verkruimelde maggiblokjes, ketjap asin, manis en suiker toe en meng de ingrediënten goed door. Zet het vuur op laag stand en voeg hierna de uitgelekte bami (beetgaar) toe en schep het geheel wederom goed om zodat de ingrediënten zich goed vermengen.
Draai nu het vuur op middelmatige stand en het geheel 10-15 minuten goed blijven omscheppen. Voeg witte peper en eventueel extra scheutje zoute of zoete ketjap naar smaak toe. Draai het vuur vervolgens op laag stand en laat het 10 minuten doorbakken. Doe het vuur uit en hiermee is de bami klaar.
Serveren
Als garnering gesneden komkommer en vers gemalen gele peper op azijn.
Tips
Ook heerlijk met roerbak snijbonen en/of Surinaamse tomaten sambal.
Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?
Wat een leuke reactie. Dankjewel
Het is zo dat we ons vlees altijd wassen met azijn of citroen zodat het vlees schoon is.
Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂
Ik gebruik Garam masala.
Oh, nou ik ga dat ook eens een keer proberen…
Hoi Aida.
Dank voor al die heerlijke recepten.
Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
Groet van een hobbykok
Super!!!
Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top
Hallo Francois,
Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore
Hallo Aida,
Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.
Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.
Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!
Groetjes,
Shaartje
Hoi welke soort maizena heb je gebruikt voor lompia deeg? Mais of aardappel maizena bedoel ik …
Hallo,
Ik heb Maizena gebruikt. Dit bind goed met je meel zodat je vellen niet gaat breken als je gaat vouwen.
Groet, Aida
Beste,
Ik ben echt benieuwd naar het recept. Mag ik die aub?
Met vriendelijke groet
Hallo,
Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.
Groetjes, Aida
Hoi, waarom stoom je in dat zakje eigenlijk? Waarom stoom je niet gewoon?
Bedankt en groetjes!
Jan
Hoi Jan. Bedankt voor je vraagje. Stomen kan natuurlijk ook. Ik laat hier zien dat in plastic stomen ook kan. Groetjes Aida
Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
Groetjes.
Soms vindt je tamarindepit erin. Hoeft dat er niet in?
Ziet er heel goed uit.
Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?
Groetjes,
Angela
Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!
Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida
Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.
Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.
Geweldig recept.
Dank je wel.
Dankjewel voor je comment. Groetjes Aida
dan aida heb ik ook nog een vraagje ; wat is de inhoud van een beker bij jou ?
m.vr.gr. Jos
Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida
Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.
Hoi Meriam,
Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
Lieve groet Aida