Javaanse nasi goreng

Nasi goreng is in verschillende varianten te verkrijgen. Bij de Surinaams Chinees afhaal, noemen ze het vaak “Tjau-fan” moksi meti. Bij de Hindostaanse afhaal is het “nasi moksi metie”. Haal je ze bij een “warung”( javaanse afhaal restaurant) heet het nasi goreng. En vaak kan je deze combineren met kip saté. De smaken zijn verschillend. In deze video laat ik je zien hoe je heel simpel een Javaanse nasi goreng kan klaar maken met simpele ingrediënten. Deze ingrediënten heb je vast in huis.

 Wat heb je nodig


3 cups basmati rijst ( 1 cup = 160 ml)

1 ui

2 teentjes knoflook

1 tl trassi

5 maggi blokjes

2 el ketjap asin

5 el ketjap manis

1 tl suiker

zwarte peper

 

250 gram kipfilet

2 eieren

Maïzena meel

Zonnebloem olie

 

Wat moet je doen


Rijst koken

Neem een rijstkoker. Voeg de rijst in de pan en spoel het af met water. Voeg 1 vingerkootje water.

Afmeten doe je zo: voor 3 cups rijst voeg je 2,5 cups water. Dat is ongeveer 1 vingerkootje gemeten vanaf de bovenlaag van het rijst. Wil je hiervan een video tutorial zien, laat een berichtje achter!

Kipfilet uitkoken

Spoel het vlees af met water en kook ongeveer in 15 minuten gaar. Een snufje zout in de pan toevoegen voor de smaak. Laat het vlees afkoelen en daarna fijn plukken (pluizen).

Wokken

Snijd de uien en knoflook heel fijn. Verhit 6 eetlepels olie in een wok op middelmatig vuur. Bak de gepluisde kip krap 1 minuut om en om. Leg ze apart in een kom.

Voeg eventueel extra 1 el olie in de wok. Fruit de uien en vervolgens de knoflook tot ze glazig zijn. Zet het vuur op een laag pitje. Voeg nu de maggi blokjes, ketjap en suiker toe. Krap 30 seconden laten pruttelen.

Voeg nu het rijst toe. Zet het vuur krap 5 minuten op hoog vuur. Schep het rijst heel goed om en om zodat de ingrediënten goed door het rijst is opgenomen.

Zet het vuur nu op middelmatig vuur, voeg het vlees toe, en meng het door het rijst. Op smaak brengen met zwarte peper en selderij. Zet nu het vuur op zijn laagste stand en laat het nog eens 5 minuten doorbakken.

Garneer met ei


Maak een maïzena mengsel pap van 1 el maïzena en 5 el water. Vervolgens meng je de eieren doorheen. Verhit een koekenpan met 1 el laag olie. Bak het ei aan beiden kanten goud bruin.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.