Gebakken rijst met reuze garnalen

Gebakken rijst met reuze garnalen

Heb je teveel rijst gekookt en net genoeg over voor twee porties? Geen probleem. Bewaar het in de koelkast en je heb voor morgen in een mum van tijd een overheerlijke bruin gebakken rijst. Voeg gebakken ei, garnalen of kipfilet toe en je diner is ready to serve. Mijn tip: nasi ( gebakken rijst) maak je het beste met basmati rijt.

Wat heb je nodig
Koude gekookte basmati rijst
500 gram reuze garnalen (gepeld)
2 eieren, losgeklopt
1 bos lente ui
Handjevol taugé
½ ui
zonnebloemolie
1 grote teen knoflook ( fijngesneden)
5 eetlepels vissaus
1 eetlepel dark soya saus
1 theelepel suiker
snufje zout
1 theelepel trassi
1 theelepel vis bouillon poeder
Zwarte peper
Optioneel: droge garnalen (halfuurtje in heet water weken)

Wat moet je doen
Was de garnalen met citroen of azijn en goed laten uitlekken. Marineer de garnalen met een lepeltje vissaus voor wat extra smaak. Het hoeft niet maar ik vind het wel lekkerder.
Snijd de lente ui schuin in 1 cm brede ringetjes. De stengels en bladeren zet je apart in een kommetje. De bladeren zijn voor de garnituur. Snijd de ui in de lengte in grove stukken.
Meng de vissaus, soya saus, suiker en zout in een kommetje.

Verhit een wok op hoog vuur en doe een laagje olie erin. Roerbak de garnalen in de wok tot ze knapperig bruin zijn; schep het eruit en zet apart. Laat het eimengsel in de wok glijden en bak er snel roerei van; schep het eruit en zet apart.

Voeg eventueel extra olie in de wok. Roerbak de droge garnalen (nadat je goed heb uitgelekt) krap 2 minuten, voeg vervolgens de knoflook en lente uien toe. Roerbak het geheel krap 1 minuut. Voeg de trassi, het sausmengsel en vis bouillon toe. Met een pollepel goed mengen en laten pruttelen.

Voeg de rijst toe en het geheel goed mengen totdat het rijst mooi bruin van kleur is. Blijven omscheppen op middelmatig vuur. Doe de ei (in stukjes) en garnalen bij de rijst. Voeg ook de uien en taugé toe. Het geheel om en om scheppen en op smaak brengen met zwarte peper.

Draai het vuur zacht en laat het 5 minuten doorbakken. Strooi de andere helft van de lente uien over de rijst en zet het vuur uit.

Serveren
Serveer met gebakken uien, kroepoek en fijn gesneden rode rawit.

Eet smakelijk!