Bruine bonen kip

Bruine bonen kip


Het is weer een tijdje geleden dat ik dit gerecht heb klaargemaakt. Ik vind dit recept heerlijk bij super koud weer of bij gewoon regenachtige zomer. Dus gevoelstemperatuur is het koud. Bij Surinaamse bruine bonen hoort natuurlijk madam Jeanette pepers erbij. Om het af te maken maak ik een heerlijk peper salsa mix.

In mijn beleving is peper salsa mix, een mix van tomaten, uien en Mdm Jeanette pepers.

Wat heb je nodig


1 hele kip
1 pot Hak bruine bonen
1 blik knak worst

Ingrediënten
1 ui
2 grote teen knoflook
2 salam bladeren
3 schijfjes gember
2 eetlepels tomaten puree
4 maggi blokjes
1 theelepel koriander poeder
4 piment ballen
2 theelepels suiker
2 eetlepels ketjap manis
Zonnebloem olie

750 ml kokend water
Witte peper

Wat moet je doen


Leg de kip op zijn rug met de pootjes naar je toe. Neem een scherpe hakmes. Begin eerst met de pootjes en dan de vleugels. Kap nu de rest van de kip in serveerbare stukken. Was de kip met schijfjes citroen of azijn. Goed laten uitlekken in een vergiet.

Snijd de uien en knoflook heel fijn. Verhit een scheutje olie in een wok, voeg de uien toe en fruit ze glazig. Fruit de salam bladeren en gember mee en voeg de knoflook toe. Fruit nog eens 5 minuten mee en voeg nu de rest van de ingrediënten.

Voeg dan het vlees en draai het vuur op hoog stand. Meng de ingrediënten goed door het vlees. Doe een deksel erop en zet het vuur op middel stand. Na 5 minuten schep het vlees om en doe het deksel weer op.

Wacht nu 10 minuten en schep het vlees nog eens om. Voeg nu 250 ml kokend water toe en zet de deksel weer op. Zet het vuur op hoog stand. Wacht nu weer 10 minuten en voeg nog eens 250 ml water.

Giet de bruine bonen in een vergiet en spoel het af met water. Snijd de knakworst in kleine stukjes.

Breng nu de bonen in de pan en voeg nog eens 250 ml koken water. Breng op smaak met witte peper. Doe de deksel weer op en wacht nog eens 5 minuten.

Voeg nu de knakworst erbij en zet het vuur op de laagste stand. Als finishing touch voeg je verse hele madam jeanette peper erboven op. Doe de deksel erop en laat het 5 minuten nog eens pruttelen.

De bruine bonen kip is ready to serve!

Peper salsa mix ( sambal trassi)


Neem 1 ui, 1 peper, 1 theelepel trassi en 1 tomaat. Leg ze in de hakmolen en maal ze in grove stukjes. Meng de trassi goed door het geheel. Voeg 4 theelepels rietsuiker, snufje zout en maak het af met halve limoen sap.

Serveren


Serveer met jasmijn rijst.

Eet smakelijk!

2 thoughts on “Bruine bonen kip

  1. Beste Aida, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb vanavond Javaanse bami en kip ketjap gemaakt en iedereen heeft er lekker van zitten smullen. Ik ga dit vast vaker maken. Een ding begrijp ik nog niet: waarom moet je de kip vooraf met azijn wassen, is dat voor de malsheid?

  2. Hallo 🙂 Een lekker en makkelijk Kip masala recept. Ik vraag me wel af of jij echt “Garam” masala gebruikt ipv de normale Surinaamse Masala..? Die verschillen heel erg in smaak. Ik heb nog nooit garam masala gebruikt voor roti, maar altijd Surinaamse Masala (die van Chan). Misschien heb ik niet goed gezocht, maar heb je ook een recept voor de roti-plaat..? Bdankt! 🙂

  3. Hoi Aida.
    Dank voor al die heerlijke recepten.
    Dat wordt, dankzij jou, veel keukenplezier voor mij.
    Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt.
    Groet van een hobbykok

  4. Super!!!
    Ben sints kort gescheiden en moet zelf gaan koken. En surinaams/Chinees is mijn favoriete eten. Heb deze website gevonden en heb de nasi uitgeprobeerd. Heel lekker. Ga door met de recepten. Top

    1. Hallo Francois,

      Wat leuk om te horen dat je het hebt gemaakt en gelukt is. Check ook mijn YT kanaal: AidaSmore, voor meer inspiratie. Grt, AidaSmore

  5. Hallo Aida,

    Ook ik heb jouw soep gemaakt en de soep is heeerlijk!! De 8 liter wordt verdeeld over 3 gezinnen, op hun verzoek. Dus iedere keer als ik de soep ga maken, geef ik iedereen een belletje 3.

    Ook jouw gegrilde kip is heerlijk en makkeljk te maken.

    Ik blijf je recepten uitproberen. Ga zo door!

    Groetjes,

    Shaartje

    1. Hallo,

      Ik heb het recept nu online gezet. Houd mijn YouTube kanaal in de gaten. Binnenkort laat ik het in een video instructie zien.

      Groetjes, Aida

      1. Ok. Ik dacht dat het om een specifieke reden was. Dank je!
        Ik had er bij het wokken nog oesterzwammen bij gedaan. Lekker, hoor.
        Groetjes.

  6. Ziet er heel goed uit.
    Ik heb wel een vraag, zou dit recept ook zonder de trassie kunnen ?

    Groetjes,

    Angela

  7. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri”. En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik iets over het hoofd. Lieve groet Aida Bij het zien van het recept had ik al mijn twijfels. Saoto soup met suiker? Nooit eerder gegeten. Dus toch maar klaar gemaakt volgens recept. Dit is wel het smerigste sauto soep ooit gegeten! zonde van mijn tijd en geld. Na een kommetje proeven zo weg gegooid!

    1. Hallo Prismark, super vervelend te horen dat het recept mislukt is en zelf smerig is geworden. Ik moet zeggen dat dit recept heel moeilijk is te bereiden om precies de juiste balans te vinden. Het schrijven ervan heeft me ook enorm met moeite gekost. De eerste keren waren mislukt maar na aardig wat geoefend heb ik eindelijk een overheerlijke saoto soep gemaakt. Deze soep is tegenwoordig heel erg bekend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Hier vind je de beste Surinaamse restaurantjes. De ingrediënten kan je alleen kopen bij een Chinese of Surinaamse Toko. Ik gebruik hiervoor de rode maggi blokjes. Geen standaard kippenbouillon. Suiker klinkt gek in een soep, maar die combinatie van zout en zoet krijg je dus die zout zoete smaak. Zoet mag niet overheersend zijn dan wordt het inderdaad heel smerig. Volgens javanen noemen ze dat “ghoeri” En daarnaast kost het mij een hele volle dag om alle voorbereidingen te doen. In ieder geval bedankt voor je feedback. Het heeft mij juist getriggered om het recept binnenkort opnieuw te maken. Het was voor mij ook heel lang geleden. Misschien mis ik in het beschreven recept iets over het hoofd. Lieve groet Aida

  8. Je zegt: Doe vervolgens de kippenbouten, laos, salam bladeren, pimentballetjes, maggiblokjes, kippenbouillon, 2 uien, 2 knoflook en suiker erin.

    Over welk kippenbouillon heb je het, want het komt nerges voor dat ik deze nodig heb.

    1. Hoi Jos. Ik heb een beker van 220 ml gebruikt voor dit gerechtje. De verhuiding moet kloppen. 2:1 = tarwemeel: maizena. Succes! Vriendelijke groet Aida

  9. Hoi bij jouw recept van loempia staat maizenameel en bij beschrijving staat rijstmeel.welke is het beste?want mijn vellen scheuren altijd.gr.

    1. Hoi Meriam,

      Mijn excuses dat ik zo laat reageer. Ik weet nog niet zo goed hoe dit allemaal digitaal werkt.
      Ik heb maïzena meel gebruikt. Ik heb eerst rijstmeel gebruikt ( omdat ik altijd experimenteer met mijn recepten) maar dat is mislukt. Mijn vellen waren gescheurd.
      Ik ben terug gestapt naar mijn originele recept. Ik hoop dat het jou gaat lukken. Wat veel Javanen ook gebruiken is om 3 eieren te gebruiken voor een extra zachte deeg.
      Ik ga mijn recept op de website aanpassen. Bedankt voor je reactie. Veel kookplezier!
      Lieve groet Aida

Leave a Reply

Your email address will not be published.